Четвер, 28.03.2024, 22:56
Вітаю Вас Гість | RSS

Товстенська бібліотека

Меню сайту
Форма входу

Головна » 2015 » Червень » 26 » Архітектор із нашого краю
10:39
Архітектор із нашого краю

Минає 155 років з того часу як у містечку Товсте (Тлусте) народився один з визначних його уродженців – Ян Сас Кароль Зубжицький (1860-1935) - архітектор, вчений, будівничий, педагог і мистецтвознавець. Його батько був  учасником  Січневого повстання.

У Станіславові (нині Івано-Франківськ) закінчив школу і гімназію. З 1878—1884 роках навчався на будівельному факультеті Львівської політехніки. У 1885 році отримав диплом інженера будівництва. До 1886 року працював у Львівській політехніці. Після завершення навчання Ян Зубжицький працював інспектором міського будівництва в Кракові. Від 1900 року - член редакції краківського журналу «Architekt», у 1905—1907 роках -головний редактор.

 Отримавши у 1912 році посаду надзвичайного професора і керівника кафедри архітектури і естетики, переїхав до Львова на постійне проживання. У 1919—1929 роках викладав історію архітектури. Вийшов на пенсію 1929 року. 7 грудня того ж року за педагогічну, наукову та мистецьку діяльність був відзначений Командорським хрестом Ордену Відродження Польщі. Продовжував працювати в галузі теорії архітектури, займався проектуванням нових споруд.

Помер у 1935 році у Львові. Похований на Личаківському цвинтарі.

За проектами Зубжицького збудовано 4 ратуші (в містах Йорданув, Мисленіце, Затор, Неполоміце), 45 храмів, у 15 храмах здійснено перебудови. Був також автором житлових і громадських споруд.

Ян Сас-Зубжицький знаний своєю діяльності із збереження старої архітектури - від великих споруд до малих капличок. Він займався естетикою і філософією мистецтва. Архітектор був  «дитиною» своїх часів – тобто епохи романтизму. І як ціла ця епоха, Ян Кароль  «занурений» в історію Середньовіччя. Зубжицький писав про «християнський дух народу», образом якого для нього залишався  стиль ґотики. Він хотів передати «цей дух» через архітектуру.

Зубжицький – Сас Ян Кароль залишив чималу творчу спадщину. Відомими є його праці: «Філософія архітектури, її теорія і естетика» (1894р.), «Скарб архітектури в Польщі» (1907-1916рр.), «Польські кафедри» (1909-1918рр.), «Коротка історія мистецтва» (1914-1916рр.), «Шедевр Віта Ствоша» (1924), «Пам’ятники міста Львова» (11928р.), «Місто Ярослав та його пам’ятники», «Розвиток готицизму в Польщі», «Архітектура Марійських костелів» і інші.

Архітектор, випускник Львівської політехніки, був закоханий у рідне містечко. Його пам’яткам Ян Кароль присвятив монографію “Tluste nad Debna w ziemi Czerwonogrodzkie” "Тлусте над Дембною в землі Червоногрудзкей", що вийшла з друку у Львові в серпні 1923 року.  В якій він дає цінні для нас відомості про архітектуру будівель міста Товстого протягом кількох століть, про муровані наземні і підземні замкові укріплення міста. Описує розкішну міську браму замку, що була рідкісною архітектурною цінністю і зруйнована під час Першої Світової війни.

У селищі Товстому за проектом Зубжицького в 1912 році збудована церква Архистратига Михаїла, яка є архітектурною пам’яткою і окрасою. Також було проведено реставрацію костелу св. Анни.

Коли дивимося на святині, котрі проектував Сас-Зубжицький, бачимо мистецтво, яке захоплює кожного.

Визначному уродженцю нашого містечка була присвячена ювілейна мозаїка «Архітектор і будівничий.»/ до 155 -річчя від дня народження Яна Зубжицького/.

       Завідувач Товстенської бібліотеки – філії Бензар О. П. розповіла учасникам заходу про життєвий і творчий шлях Яна Кароля Зубжицького, про будівництво храму Архистратига Михаїла, створеного за проектом відомого архітектора.

Присутні мали можливість ознайомитися з книжковою виставкою «Ян Кароль Сас-Зубжицький - будівничий храмових святинь», з представленими на ній фотографіями відомих архітектурних шедеврів митця, ескізами і фотосвітлинами церкви Архистратига Михаїла і костелу св. Анни у Товстому, копією монографії “Tluste nad Debna w ziemi Czerwonogrodzkie” "Тлусте над Дембною в землі Червоногрудзкей", статтями з книг і періодики, інтернет-ресурсами, присвяченими Я. Зубжицькому.

Переглядів: 885 | Додав: zalladm | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Пошук

Copyright MyCorp © 2024
Безкоштовний хостинг uCoz