П`ятниця, 29.03.2024, 15:16
Вітаю Вас Гість | RSS

Товстенська бібліотека

Меню сайту
Форма входу

Головна » 2017 » Грудень » 27 » Лицар волі
13:25
Лицар волі

У день народження Героя України В’ячеслава Чорновола – 24 грудня 2017 року – в Товстенській бібліотеці організували зустріч - спогад про мужнього лицаря України, відомого політика і правозахисника, журналіста, одного із лідерів та організаторів Руху в Україні.

Бібліотекарі Галина Заяць і Галина Смутило розповіли про основні дати з життя і діяльності мудрого і талановитого політика, який присвятив усе своє життя Україні і своєму рідному народові.

Їхні розповіді доповнювали відеосюжети, що демонструвались в той день із звуковими виступами В’ячеслава Максимовича, що збереглись в архівних записах.

Зі спогадів про В’ячеслава Чорновола про значення його важливих ідей і про особисті зустрічі, які збереглись у пам'яті навічно, виступили Степан Долинчук, Анатолій Гринчак, Петро Романко і Віра Панчак.

Степан Долинчук у 1991-1995 роках очолював у Товстому осередок Руху. У своєму виступі акцентував увагу на важливості якостей лідера, які були у В. Чорновола, бо був він серед тих небагатьох Великих українців, що народила його епоха. «Його боялись вороги, за що і позбавили життя. Під час зустрічей з ним – лідером українського визвольного руху – ми мали нагоду пізнати його велике бажання боротися за утвердження незалежності і за правду. І саме тепер його жертовне, полум’яне серце, мудрі думки, закликають кожного з нас, хто вважає себе українцем, вставати в ряди свідомих поборників за нинішню Україну.

Ворог не спить, він підступно нищить Україну, старається роз’єднати нас. Тому важливо викорінювати корупцію, кар’єризм і хабарництво, які унеможливлюють наш поступ в краще майбутнє України. Ми не маємо миритись сьогодні з тим, щоби очолювали державницькі структури іноземці, позбавляючи такого права українських фахівців. Бо ніколи чужинці не вболіватимуть так за долю нашої України.

Не можна вже так довго втрачати молодь на війні, яка затягнулась на сході України. Знищена інфраструктура і обороноздатність країни, вивезено потужні заводи, підриваються склади нашої оборони.

Ми всі – особистості, але кожен має щось робити в ім’я України, як робив це і нас навчав В. Чорновіл. Нам потрібно розбудовувати Україну, створювати загони самооборони у селах і містах, захищати свою власність, якщо треба, то зі зброєю, і поважати один одного, берегти свої родини.

Цього хотів Чорновіл, і ми маємо за це боротись і відстоювати»

Анатолій Гринчак із Лисівців, заступник голови районної організації Народного Руху України, член Руху з 1989 року, поділився своїми спогадами про зустрічі з В’ячеславом Максимовичем у Києві і в Заліщиках. Особливо запам’яталась йому зустріч із Чорноволом на Хортиці, відзначення 500-ліття Козацької слави. Тоді усі разом вони готували і їли куліш, щиро спілкувались.

Виступаючий наголосив, що тепер кожен має пам’ятати і розуміти – Україна починається з кожного із нас. Побажав, щоб стала наша Україна такою, якою хотів бачити її Чорновіл, і щоб був у нас такий же вірний лідер – керівник.

Петро Романко із Солоного – член Руху з 1989 року. Найбільше запам’ятав відвідини Чорноволом Заліщик у 1993 році. Тоді його полум’яні слова у виступі сприяли утворенню в Заліщицькому районі потужної на той час і в Україні рухівської громадської організації, яка домоглась виборів в районі керівників нової демократичної влади.

В історії Руху було багато випробувань і спроб для його розколу. Однак – це єдина партія, яка себе ідейно не скомпрометувала «Вірю, що ніколи не забудеться життя і великий влад в історію України В. Чорновола, і буде ще Україна такою, якою хотів її бачити наш лідер», – сказав на завершення промовець.

Заліщанка Віра Панчак також у Русі від часу його зародження. Вона розповіла, що веде літопис історії цієї патріотичної партії, лідером якої був В’ячеслав Чорновіл, і дуже хоче видати книгу про ці події і про справи рухівців Заліщанщини в ім’я утвердження Незалежності України.

 

 

Селищний голова Товстого Іван Проданик подякував організаторам і учасникам заходу за організовану зустріч у бібліотеці на честь 80-річчя від дня народження В’ячеслава Чорновола. Він поділився власними спогадами про українського політика та про участь своїх побратимів-студентів в пам’ятних подіях на Майдані у Києві, а також розповів про сучасні завдання, які здійснюються сьогодні в селищі для утвердження української ідеї, завітів Чорновола про державотворення України в сучасних умовах.

Огляд літератури біля тематичної книжкової виставки провела Ольга Бензар – завідувач селищної бібліотеки.

На завершення учасники заходу виконали Державний Гімн України.

Переглядів: 456 | Додав: librarytovste | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Пошук

Copyright MyCorp © 2024
Безкоштовний хостинг uCoz