Четвер, 28.03.2024, 20:33
Вітаю Вас Гість | RSS

Товстенська бібліотека

Меню сайту
Форма входу

Головна » 2015 » Листопад » 6 » Побачимо світ очима художника
14:28
Побачимо світ очима художника

Наше мальовниче Товсте багате талантами. В другу неділю жовтня, коли вся Україна відзначає День художника, в нашій затишній бібліотеці зібралася молодь селища на зустріч з митцями «Побачимо світ очима художника».

Присутні мали можливість ознайомитися з книжковими виставками: «На цих полотнах – вся душа моя», «Легка крилатість пензля і різця», які розкрили різнобарв'я книг про мистецтво, які є у фондах нашої бібліотеки. Цікавими були журнали і книги, присвячені ковальській справі, які запропонував відвідувачам Михайло Гудима.

Відкрили захід працівники бібліотеки, які привітали присутніх митців селища і коротко розповіли про історію виникнення свята.

Розповідь активної користувачки бібліотеки Хмелик Олесі була гармонійно поєднана з показом слайдів про історію українського мистецтва від доби палеоліту до наших часів, про найвизначніші сторінки мистецьких творінь і про велетів мистецтва, їх вплив на українську і світову культуру – про все це з цікавістю дізналися присутні.

Житель Товстого Михайло Гудима розповів про свою родину і про своє найбільше захоплення – ковальство. Він здобув фахову освіту у Косівському інституті прикладного та декоративного мистецтва Львівської національної академії мистецтв. Митець ознайомив присутніх з історією ковальства від прадавніх часів, про нелегкий шлях відновлення ковальських традицій тепер. Брати Гудими постійно беруть участь у фестивалі ковалів в Івано – Франківську, де представляють свої роботи, знайомляться з досягненнями зарубіжних митців. Присутні мали можливість ознайомитися з кованими витворами митців: підсвічниками, шкатулкою, кованою квітковою композицією, фотоапаратом з металу, унікальною книгою з металевими палітурками та іншими виробами. Михайло ділився своїми міркуваннями щодо покращення вигляду рідного містечка Товсте.

На виставку у бібліотеці представив велику кількість картин, в яких відображені всі грані творчості талановитої династії Гудимів.

Зацікавив  присутніх проект автостанції, виконаний в мініатюрі з металу, спільно молодим архітектором Олесею Хмелик і митцем Василем Гудимою.

Гостем урочин був також Євген Храпливий – людина з талантом від Бога. В його руках дерево оживає і перетворюється на шедевр. Митець ознайомив з авторськими виробами, з якими брав участь у Всеукраїнських виставках-конкурсах народного мистецтва України в Києві. Це композиції «Жнива» (2009 р.), «Дай напитись водиці» (2010р.), «Щедра осінь» (2011р.), «Молода господиня» (2012р.), «Мелодія серця» (2013 р.), «Приборкання норовливого вороного» (2014р.). Розповів яким був його творчий шлях, про досягнення і плани, про реставрацію старовинних ікон і інших витворів з дерева. У доробку автора їх є вже понад тисяча. Василь відповідав на запитання присутніх. На завершенні виступу запросив усіх, кого зацікавила праця з деревом, відвідати його домашню майстерню.

Не менш цікавою була розповідь вчителя образотворчого мистецтва і трудового навчання місцевої школи Лотоцького Іллі Лукіча. Він розповів про себе і свої творчі надбання. Серед яких є розробка плану профільного трудового навчання «Різьба по дереву», що успішно апробована в школах області. З найбільшою гордістю звучали його слова про своїх учнів, презентував їх вироби.

Приємним подарунком для книгозбірні став кований підсвічник, презентований Михайлом Гудимою.

Виставка – галерея робіт митців нашого селища впродовж тижня експонувалася у бібліотеці.

Увазі користувачів пропонувався огляд літератури «Різнобарвні кольори мистецтва», який організувала бібліотекар абонементу для дітей Галина Смутило, а бібліотекар абонементу для дорослих Галина Заяць провела для молоді Інтернет – подорож «Музеями світу – за допомогою бібліотеки».

Яскравою сторінкою в циклі заходів, присвячених Дню художника у Товстенській книгозбірні став майстер – клас «Особливості зображення  натюрморту з натури», який організував Михайло Гудима для учнів 5, 7 класів.

Переглядів: 643 | Додав: zalladm | Рейтинг: 1.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Пошук

Copyright MyCorp © 2024
Безкоштовний хостинг uCoz