П`ятниця, 03.05.2024, 09:23
Вітаю Вас Гість | RSS

Товстенська бібліотека

Меню сайту
Форма входу

Головна » 2020 » Листопад » 13 » Ян Зубжицький - геній родом з Товстого
13:43
Ян Зубжицький - геній родом з Товстого

     

 Людська пам’ять  береже історію життя минулих поколінь. Щоразу  спонукає нас  повертати із забуття  імена людей, які заслуговують  на вічну пам'ять, адже їх праця утверджувала велич рідної землі. Одним із таких людей був і Ян Сас- Зубжицький. Уродженець нашого селища, він ніколи не забував про свою малу батьківщину. Випускник та багаторічний викладач Львівської політехніки, він не лише сам творив нові споруди, але й залишив чільний слід у дослідженні історії західноукраїнської архітектури. Був чудовим карикатуристом, акварелістом та фотографом, автор низки праць з історії та теорії архітектури, історії польського мистецтва,  але найважливіша частина його мистецьких надбань – це сакральні споруди. Він є автором проектів більш ніж 120 сакральних та світських споруд. Серед них церква Архангела Михаїла у Товстому, та Домініканський костел у Чорткові.

       9 листопада в приміщенні Товстенської бібліотеки відбулася спеціальна подія Мандрівного фестивалю Docudays UA – презентація від ГО «Гельсінська ініціатива – ХХІ» про життя та творчість видатного архітектора ХІХ – ХХ століть, нашого земляка, професора Яна Сас-Зубжицького (1860-1935), з нагоди 160-ї річниці від його народження. 

       Презентація представлена координатором фестивалю Олександром Степаненком надала можливість присутнім не тільки ознайомитися з життям і творчою спадщиною відомого земляка, а й побачити рідкісні фотографії початку  ХХ століття.

 

      Своїми спогадами про зустріч з онуком Яна Зубжицького Яном Тиссоном поділився Петро Олійник. Ознайомив він із книгами відомого краянина наявними в його власній книгозбірні.

       Присутні на заході мали можливість ознайомитися з книжковою виставкою «Ян Кароль Сас-Зубжицький - будівничий храмових святинь», з представленими на ній  книгами, статтями з періодичних книг, інтернет-ресурсами, присвяченими Я. Зубжицькому, фотографіями відомих архітектурних шедеврів митця, ескізами і фотосвітлинами церкви Архистратига Михаїла і костелу св. Анни у Товстому.

Переглядів: 157 | Додав: librarytovste | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Пошук

Copyright MyCorp © 2024
Безкоштовний хостинг uCoz