П`ятниця, 03.05.2024, 16:26
Вітаю Вас Гість | RSS

Товстенська бібліотека

Меню сайту
Форма входу

Головна » 2020 » Листопад » 6 » Літописець козацької долі
15:31
Літописець козацької долі

Моїм правилом у житті було – працюй,

 працюй, не задивляючись уперед

 і не озираючись назад; працюй доти,

 доки служать тобі руки й

доки б’ється живе серце у твоїх грудях;

працюй на користь твого народу й на благо батьківщини,

дорогої тобі

Д. І. Яворницький

 

6 листопада минає 165 років від дня народження Дмитра Івановича Яворницького. Це був учений і діяч з дуже широким колом інтересів: історик, археолог, фольклорист, етнограф, лексикограф, письменник – прозаїк. Але завжди центром його інтересів була історія запорізької землі.

Дослідник Дмитро Яворницький був відомий як «козацький батько», і це не випадково. Адже любов до Дніпрових порогів, до Запорозької Січі проніс він через усе своє життя. Йому було лишень  шість років коли його батько прочитав йому твір Миколи Гоголя «Тарас Бульба».  З тих пір в серці Яворницького запала любов до козацького минулого. Фундаментальна праця «Історія запорозьких козаків» у 3 томах, «Історія війни запорожців», альбоми «З української старовини» та «Дніпрові пороги» — це лише частина його доробку, який зберігає дух козац­тва і передає його нащадкам. Саме про це і мріяв геніальний романтик Дмитро Яворницький. Вченому вдалося змінити погляди цілого покоління українців на власну історію і повернути героїчні сторінки козацтва в пам`ять народу.

До цієї дати в бібліотеці  була оформлено  книжкову виставку «Нескорений лицар козацької нації». Представленні на виставці книги  надають можливість поглибити свої знання з історії козацтва, ознайомитися з унікальною, талановитою особистістю Яворницького, його життєвим та творчим шляхом.

Переглядів: 140 | Додав: librarytovste | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Пошук

Copyright MyCorp © 2024
Безкоштовний хостинг uCoz