Четвер, 02.05.2024, 01:31
Вітаю Вас Гість | RSS

Товстенська бібліотека

Меню сайту
Форма входу

Головна » 2021 » Вересень » 29 » Михайло Грушевський: історик і будівничий нації
15:10
Михайло Грушевський: історик і будівничий нації

«Грушевський сполучає в собі дві гігантські творчі постаті –

найбільший дослідник тисячолітньої історії України

 і найбільший творець живої історії –

 великого відродження України 20 століття» 

Юрій Лавриненко.

 

 

29 вересня минає 155 років від дня народження Михайла Грушевського.

Михайло Сергійович Грушевський – історик, літературознавець, соціолог, публіцист, письменник, організатор науки, політичний, громадський та державний діяч. Автор 2000 тисяч праць в галузі української й світової історії, історіографії, літератури, соціології, етнографії, археології, спеціальних історичних дисциплін, що збагатили європейську і національну науку.

Він – творець української наукової історіографії, автор схеми українського історичного процесу від найдавніших часів до 1925 включно. Ця схема була покладена ним в основу монументальної 10-ти томної “Історії України-Руси”, яку Михайло Сергійович писав з перервами протягом 38 років (1895–1933). Грушевський кинув виклик домінуючій тоді офіційні російській історіографії, яка розглядала історію слов’ян виключно через призму російської великодержавності, і прийнятим світом російським і польським схемам концепції історії Східної Європи, в яких не було окремого місця і шляху України. З його точки зору історія України – самобутня та насичена подіями європейського та загальносвітового значення.

Очоливши Центральну Раду, він був глибоко переконаний, що нова українська державність має базуватися на принципах демократії і закону. Своєю працею М. Грушевський закладав міцні підвалини української державності.

Про життєвий шлях великого українця,  його вклад в творення нашої історії розповідає   книжкова виставка «Михайло Грушевський – творець Української держави». Презентована виставка також  надає змогу ознайомитися з історичними дослідженнями і художніми творами Михайла Грушевського.

Переглядів: 166 | Додав: librarytovste | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Пошук

Copyright MyCorp © 2024
Безкоштовний хостинг uCoz