П`ятниця, 03.05.2024, 13:06
Вітаю Вас Гість | RSS

Товстенська бібліотека

Меню сайту
Форма входу

Головна » 2021 » Січень » 13 » Січень на дати багатий
21:06
Січень на дати багатий

     Навіть у зимовий період Шипівська бібліотека активно працює над популяризацією народних традицій, знайомить читачів із видатними людьми, веде екскурс в історію визначних подій. Січень - місяць, який пропонує нам багато таких дат.

    У зв'язку із запровадженими Урядом заходами щодо запобігання поширення пандемії, спричиненої SARS COVID-2, бібліотека цього року не має можливості організувати масштабні заходи. Тому увазі читачів представлені книжкові виставки, ілюстраційний матеріал.

     З нагоди новорічно-різдвяних свят у бібліотеці оформлена виставка "Свято Різдвяної Зірки". Тут представлені різдвяні казки, збірки колядок та щедрівок, статті та матеріали про традиції святкування Святвечора та Різдва.

     Інша виставка "Душа повна слів" нам розказує про життя і творчість письменника, літературознавця, краєзнавця Петра Сороку. 6 січня йому виповнилося б 65 років. Він народивсяв с. Грицівці Збаразького району Тернопільської області. Закінчив Кременецьке медичне училище, а потім філологічний факультет Тернопільського педагогічного інституту. Працював у районних газетах. З 2001 року викладав у виші, де сам здобував освіту.

     Петро Сорока – автор багатьох книг, наукових монографій про майстрів слова і пензля, поетичних збірок тощо. Лауреат кількох міжнародних премій і Всеукраїнської премії імені Володимира Сосюри, член Міжнарподного Пен-клубу. Кандидат філологічних наук, доцент кафедри теорії літератури і порівняльного літературознавства Тернопільського національного педагогічного університету ім. В. Гнатюка.

     У доробку письменника десятки художніх книг і кілька монографій. Серед них – «Пам’яті навперейми» (2001), «Душа при свічці» (2001), «Рік подвійних райдуг» (2003), «Пригоди кота Патріка» (2005), «Янгол у шибці вагону», «Шедевр» (2006), «Застиглий вогонь» (2007) та інші.

     Третя із представлених виставок присвячена 130-літтю від дня народження Павла Григоровича Тичини. Український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч народився 23 січня 1891 р. в с. Піски на Чернігівщині. Отримав музичне виховання, грав на флейті, гобої, кларнеті, бандурі, піаніно та ін.

    Творчий шлях Тичини – одного з найбільш знаних українських поетів XX століття – припав на складний період української історії. Комуністичний режим, який уже на початку 30-х років унеможливив вільний розвиток літератури, наклав свій відбиток і на творчість митця. Тому численні поезії, написані Тичиною в роки комуністичного диктату, хоч і становлять певний інтерес для дослідників, на ділі не цікаві сучасному читачеві.

     Натомість справжньою класикою української лірики стала рання творчість поета – це поезії, написані в 1907-1923 роках, що увійшли до книжок «Сонячні кларнети», «Плуг», «Замість сонетів і октав», «В космічному оркестрі», «Кримський цикл».

Переглядів: 117 | Додав: librarytovste | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Пошук

Copyright MyCorp © 2024
Безкоштовний хостинг uCoz