П`ятниця, 19.04.2024, 18:04
Вітаю Вас Гість | RSS

Товстенська бібліотека

Меню сайту
Форма входу

Головна » 2020 » Січень » 22 » День Соборності – важлива віха в історії України
17:55
День Соборності – важлива віха в історії України

Хто сказав, що волі нам не треба?

Хто нас поділив на Захід й Схід?

До єднання спільна в нас потреба,

Щоб міцнів наш славний родовід.

Буде, буде доля в нас щаслива!

Вірю, що позбудемся біди

В нас Земля є, Нарід, Батьківщина…

Жити Україні назавжди!

Марія Нера

День Соборності України – свято, що відзначається в день проголошення Акту воз`єднання Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки, що відбулося 22 січня 1919 року на Софіївській площі в Києві. Йому передувало підписання (22 січня 1918 року) Четвертого універсалу Центральної Ради, яким Українську Народну Республіку проголошено суверенною і незалежною державою. Західноукраїнську Народну Республіку було проголошено в листопаді 1918 року. Процес об’єднання України відбувся 22 січня 1919року. Здійснились віковічні мрії, якими жили і за які вмирали кращі сини і дочки України.

Сьогодні проблема соборності України є, на жаль, не менш актуальною. Акт воз`єднання УНР та ЗУНР – історичний факт, який показав безсилля будь-яких спроб роз’єднати український народ. Адже зараз як ніколи гостро стоїть питання Соборності України. Це свято повинно стати нагадуванням про те, яких зусиль та жертовності коштувало нашим предкам об’єднання українських земель, які невпинно намагались розділити та привласнити, як зі Сходу, так і з Заходу. Зараз ми бачимо, наскільки важливим було це нагадування. Адже той самий ворог намагається зруйнувати українську державність, навіть через сотню літ.

Цього дня у Товстенській бібліотеці проведено історичну годину «Акт Злуки УНР та ЗУНР: погляд через століття».

Про події тих далеких років розповідає книжкова виставка «Ми - єдиний народ сьогодні, завтра, завжди…».

Ми мусимо навчитися чути себе українцями – не галицькими, не буковинськими українцями, а українцями без офіційних кордонів.

Переглядів: 234 | Додав: librarytovste | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Пошук

Copyright MyCorp © 2024
Безкоштовний хостинг uCoz