Субота, 04.05.2024, 20:38
Вітаю Вас Гість | RSS

Товстенська бібліотека

Меню сайту
Форма входу

Головна » 2021 » Червень » 25 » Естафета пам’яті національних Героїв
10:53
Естафета пам’яті національних Героїв

Здавен наші діди-прадіди привнесли до величних святкувань Святої Трійці особливу традицію пошанувань Героїв, які в думках і в помислах, у відчайдушних пориваннях боролись за волю, омріяної поколіннями впродовж віків, сильної і могутньої України.

У Товстому,  в другий день Зелених свят, від 16 червня 1997 року молитвою і подячним поминальним словом вшановують пам'ять мужніх синів України – Матері біля могили українських повстанців, працівників підпільної друкарні ОУН «Стяга» імені Ярослава Старуха, які геройськи загинули 7 травня 1951 року.

70 літ минуло з тих пір, як у нерівному бою загинули троє працівників підпільної друкарні – «Хмель» - Василь Мельник із села Кошилівці, «Ясень» - Василь Вінтонів  із села Нагіряни колишнього Товстенського району  і «Славко» - Стефан Гижка із села Устя-Зелене Монастириського району.

Підпільна криївка- типографія діяла у Товстому в дворі родини Мотичків від осені 1948-го до травня 1951 року. За той час підпільникам вдалось  (за  відомостями істориків-дослідників) видрукувати 700 кілограм пропагандистської літератури, яку розповсюджували в Тернопільській та в інших областях України.

У нерівному бою з оперативниками загону МДБ, троє працівників друкарні прийняли свідому смерть, промовивши останню свою молитву,  і відспівавши «Ще не вмерла Україна…».

Усі українські Герої до кінця свого життя боролись за державність України, її волю, свободу  і героїчно загинули у цій боротьбі.

21 червня цього року  жителі Товстого, церковні громади УГКЦ і УПЦ творили спільну молитву разом із священиками о.о. Ігорем Леськівим, Степаном Війтишиним, Олексієм Паляничкою, дяком Іваном Касюком, які служили поминальну панахиду пам'яті про  борців за волю і незалежність України.

Ведуча громадського віча Галина Заяць, спеціаліст Товстенської селищної ради запросила до слова Степана Навольського- голову Громадської організації «Спілка воїнів АТО» і Братства ОУН-УПА імені Романа Шухевича в Заліщицькому районі, який  прибув зі своїми  бойовими побратими, учасниками війни на Сході України – Віталієм  Зваричем, Назарієм  Моничем і Андрієм  Турковським.

У своєму виступі Степан  Навольський подякував учасникам громадського віча за багатолітні пошанування пам’яті мужніх борців за волю України, учасників національно-визвольного руху і оголосив про ініційовану разом зі своїми побратимами по боротьбі Естафету Пам’яті про Героїв України, яку присвятимо 30-ій річниці відновлення Незалежності України.

Під час проведення цієї Естафети,  дуже важливо, наголосив промовець, звернутись до нашої історичної пам’яті: впорядкувати відомі місця поховань українських патріотів і пам’ятні місцини давніх боїв, символічні могили і пам’ятні знаки; організувати  поминальні заходи впродовж червня – серпня, напередодні святкувань Дня Незалежності України. Дуже важливо, щоб цю величну справу підтримали громади і їх очільники, просвітяни, інтелігенція і молодь.

Ініційовану Естафету Пам’яті в Товстому прийняла Ганна Рибцуник, організаторка і керівник музею повстанки Катерини Грицик, вчителька української мови і літератури із села Садки, яка з хвилюванням, своїми словами «від душі» говорила про важливі для кожного із нас справи, для поваги і вдячності мужнім борцям за волю України, акцентуючи особливу увагу на вихованні у дітей та молоді історичної пам’яті.

Отже,  Естафета Пам’яті набрала підтримку для її активного продовження і буде передаватись до кожного села Товстенської територіальної громади, відповідно  визначених маршрутів і дат.

Сподіваємось, що приймуть цю естафету й в інших ОТГ нашого району та області. Про це сказав у своєму виступі і селищний голова Товстого Іван Проданик.

На завершення всі учасники віча виконали Гімн України.

Вшанування пам’яті учасників національно-визвольних змагань продовжилось під час відвідин криївки-музею, наукової реконструкції Товстенської  підпільної друкарні ОУН, яка діяла в 1948-1951роках у криївці під хатою І. Мотички. Цю криївку-музей організовано в 2016 році у Товстенській школі.

У відтвореній пам’ятці в Товстому звучали повстанські пісні, які співали учасники віча – відвідувачі символічної криївки, у пам'ять про національних Героїв, котрі щиро працювали для України, здавен боролися за її долю і тепер відстоюють незалежність, територіальну цілісність держави, захищаючи нас і даруючи можливості для кожного насолоджуватись радостями життя.

Переглядів: 127 | Додав: librarytovste | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Пошук

Copyright MyCorp © 2024
Безкоштовний хостинг uCoz