П`ятниця, 26.04.2024, 14:16
Вітаю Вас Гість | RSS

Товстенська бібліотека

Меню сайту
Форма входу

Головна » 2016 » Березень » 16 » Книга «Біла каплиця» - у дарунок бібліотеці
12:43
Книга «Біла каплиця» - у дарунок бібліотеці

Недавно побачила світ друга книга уродженця нашого селища Ореста-Яреми Фридрака «Біла каплиця», яка вийшла в Києві, видавництво «Ярославів Вал».

 Орест-Ярема Миколайович Фридрак – літератор, журналіст, заслужений журналіст України (1983 р.).

Народився 1 січня 1937 року у містечку Товсте. Закінчив Товстенську середню школу та Київський державний університет ім. Т. Шевченка (нині – Національний університет, 1956 р.).

З 1965 р. – кореспондент, старший редактор, заступник головного редактора Українського радіо, головний редактор Українського телебачення, заступник голови держтелерадіо України, перший віце-президент Національної телерадіокомпанії України. Він – організатор сучасного телевізійного мовлення у державі, його режисерського та операторського втілення, всесвітньої служби радіомовлення українською мовою. Створив понад триста телепередач про найвидатніших українців „На зламі тисячоліть. Українська епоха”, зокрема про історичні постаті, в 1988 році першопрочитання творів і розповідей про письменників.

  Я. Фридрак очолював творчий колектив телерадіожурналістів з підготовки та проведення Всеукраїнського референдуму за Незалежність України.

Саме Ярема Фридрак започаткував традицію виконання національного гімну «Ще не вмерла України ні слава, ні воля» на українському радіо ще до Акту проголошення Незалежності України, яка існує донині.

Його роман «Біла каплиця» – твір за межами класичного літературного жанру. Це і кінороман, і повість, і психологічний детектив, тут стикаються долі людей із полярними етичними, духовними та світоглядними цінностями. Система комуністичної деперсоналізації та ерзац-гуманізму безкарно нівечить долі кращих із них. Описані трагічні події відбуваються в галицькому містечку повоєнного часу, де хтось ритуально вбиває під класичну музику молодих жінок і розбиває священні хрести. Точиться запекла боротьба не на життя, а на смерть, боротьба двох світів – карального МГБ і національно-визвольного підпілля.

У книзі читач знайде несподівані погляди на літературні джерела нашої історії, зокрема на «Повість минулих літ» Нестора Літописця, українську поезію ХV-ХVІ століть, певні аспекти творчості Т. Шевченка і О. Пушкіна.

Щиро дякуємо братові письменника Степанові Фридраку за передану у дарунок читачам бібліотеки-односельчанам книгу «Біла каплиця».

Переглядів: 690 | Додав: zalladm | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Пошук

Copyright MyCorp © 2024
Безкоштовний хостинг uCoz