П`ятниця, 19.04.2024, 17:33
Вітаю Вас Гість | RSS

Товстенська бібліотека

Меню сайту
Форма входу

Головна » 2019 » Квітень » 4 » Ми читаємо завзято, а читати нам – це свято
14:05
Ми читаємо завзято, а читати нам – це свято

За цей тиждень розмаїття

Полюбились так книжки,

Що кладуть до нині діти

На ніч їх під подушки.

     Щороку, у дні весняних канікул, в нашій бібліотеці проводиться Всеукраїнський тиждень дитячого читання. Ці дні – це свято для любителів книг, різноманітні заходи, цікаві виставки розкривають перед ними світ друкованого слова, що дуже важливо в наш час - час інтенсивного розвитку, інформаційних технологій та швидкого Інтернету. Адже першочергове завдання бібліотеки зберегти в дітях любов до читання.

     «Яка найбільша книга в бібліотеці?», «Яка найменша?», «Яка найважча?», «Яку книгу найбільше прочитали за місяць?», «Яка книга була популярніша в 2018 році?» - на ці і багато інших питань відповіла виставка - цікавинка «Книги – рекордсмени нашої бібліотеки» .

     Виставка – хобі «Умілим рученятам все під силу» - презентація виробів наших маленьких читачів - майстрів. Їх малюнки на папері і на склі, вишивка, поробки з паперу, дерева, пластиліну,бісеру, ниток прикрашають інтер’єр нашої бібліотеки .

     Бажання знати якомога більше про природу й довкілля було завжди притаманне людині ще з перших кроків її розвитку. Кожен із нас відповідальний за стан навколишнього середовища.

     Сторінка – інформінка «Це корисно знати: цікавинки природи» проведена бібліотекарем абонементу для дітей Галиною Смутило для учнів 6-8 класів допомогла поринути в світ природи. Вона розповіла про те, як любити природу, дбайливо ставитися до неї, піклуватися та охороняти все живе на землі.

      Діти мали можливість ознайомитися з книгами, які були представлені на виставці: «Щоб тільки неба очі голубі цю землю бачили в цвітінні». Тут розміщені книги про рослин, тварин, птахів, про природу нашого краю і всієї України, широко висвітленні проблеми екології.

     Земля дарує людям величезні багатства. Обов'язок кожного з нас зберегти дари Землі надовго.

     Скоромовки, швидкомовки або чистомовки є цінними тим, що вимова їх вимагає певних зусиль і сприяє виробленню дикції, правильної артикуляції. Також скоромовки підвищують культуру мовлення.

     Вимова скоромовок сприймається як весела гра, тому діти їх люблять: той хто почне швидко розповідати скоромовку, часто потрапляє у смішне становище спотикаючись, чи перекручуючи слова.

     Мовознавча гра «Скоромовка язика ламає, та вимовляти всіх навчає», яка була проведена у для учнів 5-6, класів окрім корисного значення принесла своєрідну забаву. Присутні витратили свої зусилля і час на читання скоромовок, вони ознайомилися з книгами представленими на книжковій виставці «Я цікава, я багата – мова щира мами й тата», взяли участь у конкурсах : «Які я знаю скоромовки?», «Я говорю, ти говориш, хто чистіше, а хто швидше», «З якого твору я, вгадай».

     Хочемо запропонувати щоб Ви також спробували прочитати скоромовки:

Обережний хитрий лис

До нори вечерю ніс.

Біг додому лісом лис,

Шелестів над лисом ліс.

Шило шубку Шурі шило,

Шовком, шерстю, шви обшило.

Вийшла шубка прехороша

Нашій Шурі на порошу.

Мавпенятко мовить: «Мамо,

Масла, моркви, маку мало.

Миска, мамочко, мілка,

Мало містить молока».

     Веб- перегляд «Електронні бібліотеки світу» проведений для учнів 8-9 класів допоміг помандрувати просторами Інтернету, відкриваючи для себе різні бібліотечні ресурси, знайомлячи їх з неосяжними багатствами людської думки, з літературними шедеврами, визначними письменниками і поетами світу. Щоб простіше було нашим читачів орієнтуватися в всесвітній павутині створені веб-списки: «Читаємо українські книги на україномовних сайтах», «Сучасні письменники і де можна їх твори прочитати».

     Ідея інформаційного калейдоскопу «Географічними стежками України» полягала в тому, щоб показати школярам, у якій красивій, чарівній країні нам пощастило жити. Під час заходу учні 6-8 класів мали нагоду переконатися, що в Україні є багато визначних місць, якими можна пишатися, можна показувати друзям – іноземцям, і вони по-доброму заздритимуть. В присутніх була можливість продемонструвати знання з географії, історії, та архітектурі України у вікторинах: «Я люблю, тебе, Україно», «Вірю – не вірю», «Географічний ребус», «Край, мій рідний край», «Знайдіть помилку».

     

      Відповідати на запитання учням допомагали книги представлені на книжковій виставці « Маєм сонце, маєм море, Маєм Київ і Дніпро, Маєм землю неозору, На якій росте добро».

     Чи знаєте ви, що житла тварин не поступаються по інженерної складності і продуманості сучасним будівлям ? У них є вентиляція, система регулювання температури, міцні стіни, запасні виходи, спеціальні камери ...

     Задовго до того, як люди навчилися будувати собі житло, у природі вже існували неймовірні споруди й талановиті майстри.

     Для наших найменших читачів була проведена зооцікавинка «Архітектори в світі тварин». Бібліотекар абонементу для дітей Галина Смутило розповіла присутнім як влаштовані будинку самих різних тварин, чим цікавим є гніздо шимпанзе, хатка бобра, вежа термітів, вулик бджіл. Ці та інші вмілі архітектори зі світу природи підказували цікаві ідеї та методи будівництва, яким люди користуються і нині.

     Завершився тиждень дитячого читання годиною цікавих повідомлень «Невідоме про відомих» проведеною завідувачем бібліотекою Ольгою Бензар.

     Вона розповіла про відомих людей, цікаві факти з їх біографій, внесок даних особистостей в українську і світову спадщину.

     Великий інтерес у присутніх викликали серії книг: « Видатні особистості. Біографічні нариси для дітей», «Життя видатних дітей», «Серія «12 балів»».

      Читачі мали можливість ознайомитися з книгами, які були представлені на виставці: «Невідоме з життя відомих людей.»

Переглядів: 355 | Додав: librarytovste | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Пошук

Copyright MyCorp © 2024
Безкоштовний хостинг uCoz