Четвер, 25.04.2024, 10:41
Вітаю Вас Гість | RSS

Товстенська бібліотека

Меню сайту
Форма входу

Головна » 2015 » Грудень » 24 » Урочини пам’яті Митрополита
11:47
Урочини пам’яті Митрополита

    Рік 2015-ий,  який підходить до завершення, був оголошений  Роком пам’яті  Митрополита Андрея Шептицького.

     Митрополит Андрей  увійшов у історію українського народу  не тільки  як один із найвидатніших  ієрархів тисячолітньої  його історії, а також  як один  із найбільших  богословів,  діячів української культури  і науки.

      З часу заснування  Української греко-католицької митрополії  в 1596 році Андрей Шептицький був  28-им Митрополитом, а період його перебування  в тому сані – один із найвитриваліших – понад  45 років: понад 44 роки  на пості Львівського Архиєпископа  та Галицького Митрополита  і один рік – єпископа  Станіславівської  Єпархії.

       Велика Людина,  Геній Добра, Митрополит був рівночасно  справжнім  Князем Церкви, Пастирем, якого Вселенська  церква  називає  праведним.

       Сьогодні, коли триває  процес  беатифікації  Митрополита Андрея, ми, українці,  повинні  ще і ще раз  перегортати   літописну книгу  його життя, щоб пізнати  Людину,  яка вражала  своєю  всебічною  обдарованістю, своєю повагою і любов’ю до українського народу   та інших народів.

       У рік  150-ліття  Папа Франциск  підписав декрет,   яким проголосив  геройські чесноти  Митрополита Андрея Шептицького. Вселенська церква закликає  наслідувати  його.

        Впродовж цього року  багато різних заходів  присвятили  в пам'ять Митрополита  в нашому районі.

        22 грудня  в Товстенській селищній бібліотеці  проведено  урочини пам’яті Митрополита,  які  бібліотекарі організували спільно із церквою.

         Слово про Митрополита Андрея  виголосив  парох церкви Архистратига  Михаїла, декан  Товстенського  деканату УГКЦ отець Ігор Леськів.

         Учасники духовного дійства  переглянули  документальний фільм  «Благословляю  і молюсь» із дикторським коментарем Богдана Ступки.

          Ведучі урочин пам’яті  –   працівники бібліотеки:  Ольга Бензар,  Галина Заяць і Галина Смутило  розповіли  про важливі дати та події  із життя Митрополита.  Поетичні присвяти   о.Андрею Шептицькому  читали  десятикласники  місцевої школи.

         Пастирські послання  –  справжня духовна скарбниця для українців,  повчання, як жити,  як краще пізнати  правду  християнської віри,  бо сьогодні,  у важкий для України час,  треба частіше звертатися  до мудрого  та розсудливого  слова  Митрополита Андрея Шептицького,  аби зберегти  і розбудовувати  вільну  і справедливу державу.

          Його послання  – скарбниця порад  для церковних  і державних лідерів та просто  свідомих громадян,  які у своєму   суспільно-політичному житті  прагнуть  керуватись  нормами  християнської моралі.

         Пастирське послання   «Слово до вчителів» зачитала  педагог  Віра Володимирівна  Заяць,  а  «Слово до інтелігенції» –  Юлія Степанівна Проданик. Учні-старшокласники  прочитали  пастирські послання: «Слово до убогих» та «Слово до багатих», «Слово до вірних про виховання в родині»,

 «Лист  Андрея Шептицького до української молоді».

             Заліщанин Йосип Йосипович Децовський  звернувся до присутніх, наголосивши на важливості  відродження «Просвіти», як про це  читаємо  у пастирських посланнях Митрополита, а  також  на  активності  мешканців селища  у сучасному  суспільно-духовному житті.

            Бібліотекарі  зачитали останні пророчі слова  Андрея Шептицького  та  Молитву  Митрополита за Україну.

            Огляд літератури  біля книжкової виставки, яка  діє у бібліотеці, «Дорогою тернистою,  крутою він вів народ  до тих святих дверей – Мойсей вкраїнський,  що не знав спокою,  великий муж – Митрополит Андрей» провела  завідувач  селищної бібліотеки  Ольга Бензар.

           На завершення  у виконанні  церковного хору  та  всіх учасників урочин пам’яті  Митрополита  прозвучав духовний  Гімн «Боже великий, єдиний».

           У своїх пастирських посланнях  Андрей Шептицький закликав, щоби всі  давали приклад  християнського життя, любові  до свого народу, правдивого  патріотизму. Митрополит є не тільки великим українським  церковним  діячем. Він також  великий народний діяч,  патріот,  меценат і покровитель  української культури – мистецтва,  науки,  школи.

           Пам’ятаймо його заповіти !

Переглядів: 726 | Додав: zalladm | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Пошук

Copyright MyCorp © 2024
Безкоштовний хостинг uCoz