Четвер, 02.05.2024, 04:04
Вітаю Вас Гість | RSS

Товстенська бібліотека

Меню сайту
Форма входу

Головна » 2020 » Жовтень » 15 » Відкриття меморіалу пам'яті воїнів ОУН-УПА
15:58
Відкриття меморіалу пам'яті воїнів ОУН-УПА

 

   Скільки їх, народних героїв, відомих і невідомих, віддавали своє життя за Україну, віками боролися за її волю та незалежність і гинули з думкою про неї.

     14 жовтня, у день створення Української повстанської армії, у Товстому біля могили на честь борців за Незалежність України з «фігурою» Матері Божої відбулося освячення меморіалу пам'яті воїнів ОУН-УПА.

     Завдяки ініціативній групі, яка разом з громадськістю смт. Товсте з різних джерел зібрала імена та прізвища українських повстанців, вбитих на території тодішнього Товстенського району вдалося відкрили символічний памятник - меморіал з ста двадцяти іменами полеглих краян.

     В урочистій церемонії взяли участь голова Тернопільської ОДА Володимир Труш, народні депутати України Володимир Гевко та Євгенія Кравчук, голова Заліщицької РДА Володимир Шипітко, Товстенський селищний голова Іван Проданик, письменник Володимир Барна, Герой України Ярослав Швед, учасник визвольних змагань Степан Фридрак, заслужений вчитель України, очевидець тих подій, Роман Данилейко, члени ініціативної групи створення меморіалу пам’яті воїнів ОУН-УПА та жителі громади.
     Освячення пам’ятника та панахиду за загиблими за незалежність України провели всечесні отці громади.


     Голова Товстенської селищної ради вручив посвідчення «Почесного громадянина ТОВСТОГО» голові Тернопільської обласної організації Українського фонду культури, поетові, перекладачу, літературознавцю, публіцисту, редактору, фотохудожнику, громадському і культурному діячеві Володимиру БАРНІ та Герою України, заслуженому працівникові сільського господарства України, менеджеру, керівникові, меценатові, громадському діячеві, випускникові Товстенської середньої школи, землякові Ярославу ШВЕДУ.

     З метою вшанування загиблих краян в  читальному залі нашої бібліотеки було представлено викладку літератури: «За тебе свята Україно», на якій можна було ознайомитися не тільки з літературою, яка розповідає про боротьбу ОУН, УПА на території нашого краю, а й ознайомитися із спогадами колишніх зв’язкових УПА Чортик – Федорчук Клавдії Вікторівни і Золотої – Оганової Марії Несторівни.

Переглядів: 188 | Додав: librarytovste | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Пошук

Copyright MyCorp © 2024
Безкоштовний хостинг uCoz