Четвер, 02.05.2024, 06:22
Вітаю Вас Гість | RSS

Товстенська бібліотека

Меню сайту
Форма входу

Головна » 2020 » Жовтень » 23 » Вони прославили наш край
13:33
Вони прославили наш край

       

  Славетне наше Товсте відомими людьми, які прославили рідне селище не тільки в Україні, а й у світі. Вчені архітектори, письменники, митці, лікарі, журналісти, аграрії. І в кожному з них не згасає любов і вдячність тій землі, де вони робили перші свої кроки.

          2020 рік визначний для нас жителів Товстого, адже цього року ми згадуємо ювілярі – уродженців нашого селища.

          Виповнюється 160-ть років від народження видатного архітектора ХІХ – ХХ століть, нашого земляка, професора Яна Сас Зубжицького (1860 – 1935).

           Постать Яна Зубжицького  – чільного архітектора міжвоєнного періоду, випускника та багаторічного викладача Львівської політехніки, який  не лише сам творив нові споруди, але й залишив чільний слід у дослідженні історії західноукраїнської архітектури.  Йому належить більше 120 архітектурних проектів, кожен з них – унікальний. На теренах краю є справжні архітектурні шедеври, як то церква Архистратига Михаїла у Товстому та костел домініканців у Чорткові, і інші у Підгайцях, Товстому, Антонові, Рожанівці, Ангелівці.

         120-ть років тому назад світ побачив Володимир Кучер. Український вчений, фiзик-теоретик, педагог, доктор фiзикоматематичних наук, професор, дiйсний член НТШ, професор таємного Українського унiверситету у Львовi. Здобув визнання завдяки своїм роботам з дослiдження рiвнянь руху квантових частинок, свiтлового тиску. Науковi зацiкавлення стосуються квантової теорiї твердого тiла, квантової статистики, спецiальної теорiї відносності.

       Визначним уродженцям нашого містечка була присвячена ювілейна мозаїка «З рідним краєм у серці».

       Завідувач Товстенської бібліотеки Бензар О. П. розповіла учасникам заходу про життєвий і творчий шлях відомих краян, ознайомила з матеріалами представленими на книжковій виставці «Вони прославили наш край».

Переглядів: 131 | Додав: librarytovste | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Пошук

Copyright MyCorp © 2024
Безкоштовний хостинг uCoz