П`ятниця, 19.04.2024, 01:52
Вітаю Вас Гість | RSS

Товстенська бібліотека

Меню сайту
Форма входу

Головна » 2018 » Листопад » 18 » З любов’ю до духовної Альма-Матері
15:08
З любов’ю до духовної Альма-Матері

З давніх-давен єднає у Божій благодаті жителів містечка Товсте і сусідніх сіл Заліщицького району, що на Тернопіллі, греко- католицька церква святого Архистратига Михаїла.

Унікальна архітектура споруди приваблює своїм виглядом багатьох людей, групи туристів, які часто зупиняються і відвідують храм.

Церква має цікаву історію, яку творили і гідно продовжують покоління товстенців.

Архітектор Ян Сас Зубжицький -уродженець містечка Тлусте (давня назва) залишив про себе добру згадку не тільки як автор проекту, але і як наставник для будівничих цього храму. Працюючи професором архітектури у Львівській політехніці, Зубжицький часто навідувався і здійснював інспектування, надавав поради, консультації у будівництві церкви, яка споруджена в стилі українського бароко.

Перший камінь у фундамент розпочатого у 1912 році будівництва парафіяни закладали разом із отцем Теодозієм Курп`яком, однак Перша світова війна і післявоєнна криза затримали будівничий процес.

У 1939 році завершено будівництво храму, який уже був увінчаний позолоченими хрестами і став гордістю товстенської громади.

Висвячений на священика у 1930 році єпископом Хомишиним, отець Антон Навольський – уродженець села Зозулинці одержав парафію в містечку Тлустому разом зі селами Рожанівкою і Ангелівкою. Молодий священик зумів організувати у парафії діяльність культурно – просвітницьких товариств, які за почином духовного і національного провідника продовжили і завершили будівництво.

У повоєнні роки, в радянські часи церква була закрита, як і більшість духовних храмів. Але не зважаючи на заборони і перестороги, вірні парафіяни ніколи не забували про свою святиню – з нею прощались люди, які йшли на війну, і ті, кого примусово вивозили в далекий Сибір, на Урал…

Таємно ночами облицьовували внутрішні стіни у храмі відважні люди, а їх духовний наставник о. Навольський здійснював обряди хрещення, вінчання, молився за душі померлих і убієнних страждальців – мужніх синів і дочок України.

Священик Антон Навольський, що у своїх проповідях завжди закликав християн до братньої любові і допомоги тим чиє життя було у небезпеці, отримав титул «Праведника народів світу».

У 1992 році активна товстенська громада домоглась повернення своєї духовної святині до лона УГКЦ.

1996 року стараннями парафіяльної громади завершено будівництво дзвіниці за проектом Миколи Кота - архітектора, уродженця Товстого, яка вдало доповнила архітектурний ансамбль храму Архистратига Михаїла. У 2008-ому році завершені роботи з художнього розпису храму.

Щедрий дарунок автора Євгена Храпливого, ще одного уродженця Товстого, постав у храмі 2015 року . Близько 2,5 років виготовляв митець у композиції статую Архистратига Михаїла з природного матеріалу – липи.

З 2011 року Євген Храпливий - член Національної спілки народних майстрів. У творчому доробку автора є багато майстерних виробів. Не тільки в Україні, але й в Італії та Греції, де тривалий час трудився митець, виконуючи приватні замовлення, є його праці. У Греції, на острові Кріт є авторська робота Євгена Храпливого – скульптура Святого Себастьяна, а в Італії – бюст Падре Піо. В італійському місті Джоя-Тауро оформив погребальну каплицю із статуями Святої Марії з Ісусом та Йосифа, у місті Опідо є виготовлена ним велика підставка під винос скульптури Матері Божої. Величні різьблені двері виготовив майстер для храму Святого Іполіта в Джоя-Таурі.

У цьому році Євген Храпливий разом із митцями з Івано – Франківщини розпочав величну працю – на замовлення парафіяльної громади виготовляє іконостас для рідної церкви. Віримо, що у цій жертовній праці його витвір майстерності буде знову унікальним.

З великою любов’ю згадують і пам’ятають свою духовну колиску – церкву Архистратига Михаїла багато людей, які проживають тепер в інших містах і селах України, а також ті, кого доля завела в інші держави світу.

По - особливому дорожив і турбувався про церкву у рідному Товстому уродженець містечка Лев Боднар, який 16 років у місті Чикаго був директором і ведучим радіопрограм «Українська вечірня трибуна», активним членом парафіяльної ради парафії святих Володимира і Ольги. Жертводавець Лев Боднар матеріально підтримував будівництво і реконструкцію церкви Архистратига Михаїла в Товстому. Любов до своєї духовної святині в Україні покійний наш краянин передав і своїм дітям, які живуть в Америці, але не забувають батьківський заповіт .

Приємно спостерігати, як повертаються через роки у пам’ятні дні свого життя з далеких доріг до своєї рідної церкви багато людей, щоби разом помолитися, висповідатись, скласти звіт про пережите і розділити радість відзначення пам’ятних дат, днів народження і хрещення, вінчання та й інших важливих подій. Щиро радіють ці люди, що постійно оновлюється і вабить своєю історією, величчю, красою наша духовна святиня.

Сьогодні громада Церкви Архистратига Михаїла має ревного служителя о. Ігоря Леськова, декана Товстенського деканату УГКЦ, який вдало поєднує душпастирську працю з турботами вірян, організовує їх на працю для розбудови та оновлення храму.

У ці дні парафіяни Товстого організовують збір коштів для виготовлення іконостасу. Запрошуємо бажаючих долучитись до цієї важливої справи.

Кошти можна доручити на рахунок:

Релігійна організація «Парафія святого Архистратига Михаїла смт. Товсте Заліщицького району Бучацької єпархії Української Греко – Католицької Церкви»

Р/Р 26003300716948;

ЄДРПОУ 25694050;

МФО 33 8545; АТ «Ощадбанк» м. Тернопіль

Духовна святиня завжди чекає Вас!

Молімось і дякуймо Всевишньому за все, що Він так милосердно дарує нам.

Переглядів: 382 | Додав: librarytovste | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Пошук

Copyright MyCorp © 2024
Безкоштовний хостинг uCoz