Четвер, 25.04.2024, 19:32
Вітаю Вас Гість | RSS

Товстенська бібліотека

Меню сайту
Форма входу

Головна » 2016 » Грудень » 28 » Понад усе він любив Україну
13:33
Понад усе він любив Україну

    

У Товстенській селищній бібліотеці  проведено годину-спогад «Понад усе він любив Україну»,  яку працівники та читачі бібліотеки, мешканці Товстого  присвятили  95-річниці  від дня народження  Лева Боднара, громадського діяча, редактора,  ведучого радіопрограми «Українська вечірня  трибуна» в США.

        У вступному слові Ольга Тракало, директор Заліщицької ЦБС  звернула увагу  на особливість людської пам’яті, яка береже історію життя поколінь. Щоразу  спонукає нас  згадувати рідних, близьких, знайомих,  а також повертати із забуття  імена людей, які заслуговують  на вічну пам'ять – за прожите в ім’я рідного краю,  боротьбу за волю свого народу, за участь у творенні  української державності, за  жертовність  в утвердженні  віри,  сповідування  людських  духовних чеснот.

          До таких людей належав Лев Боднар, якому  у 2016 році  виповнилось би  95 літ.  Але він ступив  на дорогу Вічності на 87 році,  у далекому від нас краї, в американському місті Чикаго, де проживав  відомий  громадський  діяч української діаспори, інженер,  редактор і ведучий радіопрограми «Українська вечірня трибуна».

         Його велике  відкрите серце на любов зупинилось 24 серпня, у день 17-тої річниці  Незалежності України, коли  задавав  питання на зустрічі  в Чикаго Юрієві Луценку, на той час  міністрові  внутрішніх  справ України.

         У родинному колі  товстенці  повернулись до історії Людини, українського патріота,  який  впродовж всього свого  життя  не переривав зв’язку з рідним краєм,  вболівав за долю України і свого рідного Товстого  до останніх днів.

           Авторську біографію, яку  цікаво описав Лев Боднар, читали бібліотекарі Галина Заяць і Галина Смутило.

           Учасники заходу  мали можливість слухати із запису голос Лева Боднара, редактора і ведучого радіопередач, які збереглись  у домашній фонотеці родини Хитрих.

           Богдан Хитрий  і його дружина Орися ділились спогадами  про свого близького родича,  розповідали  про незабутні зустрічі  з Левом Боднаром  в Чикаго  і в Товстому.

         Священик  Ігор Леськів, парох церкви Архистратига Михаїла, декан Товстенського деканату  УГКЦ назвав Лева Боднара  надзвичайно талановитою, духовною і патріотичною людиною, який у телефонних розмовах  з ним  завжди цікавився справами і нашим життям,  підтримував  церкви в Чикаго і в рідному містечку Товсте.

        Наш краянин  дбав, щоб у церкві було тепло, спонсорував  кошти на придбання  лавок для сидіння старшим людям,  передплачував  «Церковний вісник», який  дотепер  отримує Товстенська церква із Чикаго.

         До селищної бібліотеки  Лев Боднар подарував книгу  свого товариша  і постійного співпрацівника,  коментатора популярної радіопрограми «Українська вечірня трибуна»  Мирослава Харкевича «Я вас не забув: Спомин 1935-1945» – Нью Йорк –  Чікаго, 1997 –228 с.,  і мав намір  передати  власну бібліотеку до Товстого. 

           Про унікальні епізоди,  описані у книзі  розповіла завідувач бібліотеки  Ольга Бензар.  Особливо схвилювали всіх  рядки   вірша-присвяти 52-ом в’язням  Чортківської тюрми, яких розстріляли 27 листопада 1942 року в Ягольниці, коло Чорткова.  «…І саме  з крови таких, як вони,  що  «глиною безпам’ятства оточені» і просять поставити їм  біля гостинця хрест, зродились нові воїни,  нові одержимі, нові нескорені…».

           На завершення учасники години-спогад вшанували пам'ять  краянина Лева Боднара  і його побратимів хвилиною мовчання. Закликали ніколи не забувати цього імені, берегти і передавати наступним  поколінням пам'ять про його чесне  і гідно прожите  життя.

 

 

Переглядів: 490 | Додав: librarytovste | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Пошук

Copyright MyCorp © 2024
Безкоштовний хостинг uCoz